leren in een levensechte context

foto1

In stamina maken we leren levensecht. We slopen de schotten tussen de vakken en we gaan naar buiten, zoveel als we kunnen, of brengen we de wereld tot bij ons door vb. experten uit te nodigen. In onze boeiende projecten leggen we steeds de link met de wereld rondom ons. Daarnaast dagen we onszelf uit om onze grenzen te verleggen, letterlijk en figuurlijk. En dus gaan we naar buiten, de wijde wereld in.

De eerstes en tweedes gaan in september meteen een week op kamp. We kiezen steeds voor een bestemming, die we graag mysterieus houden, in een bosrijke omgeving. Geen betere manier om elkaar te leren kennen dan tijdens de workshops vuur maken, kampen bouwen, dans of archery tag. Ook het vuil spel is een topper. We voorzien ook voldoende tijd voor zinvolle leeractiviteiten. Biotoopstudies van het bos, een uitstap naar de sterrenwacht,... we leggen steeds de link naar de projecten waar we op dat moment mee bezig zijn. Na een dag vol keuze-activiteiten vinden we rust in de coachgroep, behalve de laatste avond dan...😉. Rond het kampvuur worden de banden gesmeed. Staminezen vergeten het kamp niet meer. Wat je er leert, is zoveel meer dan wat in een leerplan te vatten is. Het acute slaapgebrek nemen de leerkrachten er met de glimlach bij... 

De derdes leggen de eerste contacten met het buitenland. In mei 2022 gingen we naar Helmond, bij Eindhoven. We wisselden af tussen meedraaien in het Jan van Brabant-college, onderzoek voor biologie, bedrijfsbezoeken in Eindhoven. Alles zoveel mogelijk met de fiets, dat spreekt voor zich in Nederland... Zowel leerlingen als leerkrachten leren elkaar op een heel andere manier kennen. In mei 2023 staat editie 2 op het programma. We worden ontvangen in verschillende gastgezinnen en zullen ook de Nederlandse leerlingen bij ons verwelkomen. Onze partnerschool in Nederland is een TTO-school: dit staat voor "TweedeTaalOnderwijs", wat betekent dat alle less in het Engels gegeven worden. Ook wij leren elkaar op voorhand kennen via mails en video's in het Engels, volgen Engelstalige lessen mee op hun school en werken samen aan projecten... inderdaad in het Engels!

Na de Engelse taal, wordt in het vierde ook het Frans extra ingeoefend. Op deze driedaagse uitstap naar Parijs staan enkele highlights op het programma : het Louvre, de Tuileries, de Eiffeltoren of Montmartre bv. Samen met de coaches wordt de stad verkend. We prikkelen de leerlingen om zelf initiatief te nemen, zelf een stukje voor te bereiden en zo te zien hoe de wereld werkt. De impact op de sfeer in de groep is voelbaar. "Kunnen we dit niet wat vroeger op het schooljaar organiseren?", horen we bij de terugkeer. Missie volbracht en wie weet...

In 2022 hadden we voor het eerst een vijfde jaar. Wilde ideeën over uitwisselingen en schoolreizen hebben ons naar Helsinki geleid. In the mix : een heerlijk hostel in het centrum van Helsinki om ons helemaal thuis te voelen, een groep Finnen van het Diakonia College die voor hun opleiding jeugdwerk een programma voor ons uitgewerkt hadden, een avontuurlijke vliegreis vanaf Amsterdam, een onbegrijpelijke taal, veel goodwill, een boottrip naar Suomenlinna, veel improvisatietalent, een “man hunt” door het avondlijke Helsinki, veel eigen tijd/keuze voor de leerlingen, een forest day in de natuurparken rond de stad, een bijzonder geslaagde kennismaking met ijshockey, sauna voor de vrijwilligers, Multikulti met Portugezen en Finnen zowaar en zo veel meer. Resultaat : jongeren die groeien, genieten, leren op eigen voeten te staan. We hopen dat Helsinki een traditie mag worden : we dromen van hikes in Nuuksio National Park, kampvuren, hete sauna's afgewisseld met tweedehandswinkeltjes, prachtige musea en een verdieping in de Finse boeiende geschiedenis. In mei 2022 kwamen enkele Finnen ook stage doen in stamina : dat maakte de startgroepen, lessen Engels en middagactiviteiten ineens een stuk spannender. 

We zochten een nieuwe bestemming voor ons eerste zesde jaar voor 2023. Het werd  Berlijn! Nog één keer samen op reis: auf Deutsch. Muren slopen. Geschiedenis tastbaar maken. Sfeer creëren. Keuzes maken. Alleen op pad. De stad als speelplein. Het alternatieve. Het groene. En uiteraard : een plek zoeken voor een kampvuur... Wordt vervolgd.

 

foto2

foto3